Login

Partneri

Izložba (20.2.2013) i okrugli stol (25.2.2013.) Nova Gradska knjižnica u Zagrebu

  • Category: Narodne
  • Published: Monday, 18 February 2013 23:00
  • Written by librarian
  • Hits: 2598

Izložba (20.2.2013)  i okrugli stol (25.2.2013.) Nova Gradska knjižnica u Zagrebu, ZgForum, Gajeva 27,  Zagreb

Pozivamo vas na otvorenje izložbe i okrugli stol pod nazivom Nova Gradska knjižnica u Zagrebu. Otvorenje izložbe biti će u srijedu, 20. veljače 2013. u 19 sati u prostoru ZgForuma, Gajeva 27, a okrugli stol i stručna rasprava na navedenu temu održat će se u istom prostoru, u ponedjeljak, 25. veljače 2013. u 13 sati.
Tijekom veljače i ožujka u ZgForumu, prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, namijenjenom, između ostalog, i predstavljanju gradskih projekata, Gradska knjižnica će, u suradnji s Uredom, kroz izložbu i okrugli stol, uz prikaz rada i programa te bogate povijesti djelovanja, ukazati na potrebu izgradnje/uređenja novog prostora. Na okruglom stolu na temu nove zgrade Gradske knjižnice, sudjelovat će predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture, te arhitektonske, urbanističke i knjižničarske struke, a kao ishod se očekuje iznalaženje mogućih lokacija u gradu za trajno rješenje smještaja Gradske knjižnice i imenovanje Povjerenstva za odabir najpogodnije lokacije.

Gradska knjižnica, središnjica Knjižnica grada Zagreba, najveće ustanove u kulturi Zagreba, svojim radom doprinosi ugledu i prepoznatljivosti Zagreba kao grada kulture. Stogodišnji osmišljeni razvoj zbirki knjižnične građe, stalne inovacije i poticanje razvoja novih službi i usluga za korisnike, uvrstili su je među njegove ključne kulturne ustanove.
Upravo to značenje knjižnice u doprinosu prepoznatljivosti grada i ulozi u razvoju, otvorilo je put plodnoj suradnji između Gradske knjižnice i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u čijoj su nadležnosti upravo strateški razvojni projekti.
Strateški ciljevi Gradske knjižnice - razvoj usluga i programa namijenjenih svim građanima Zagreba, od dostupnosti različitih vrsta građe i informacija do tribina, izložbi, radionica, programa poticanja svih vrsta pismenosti, socijalne integracije, multikulturalnosti, cjeloživotnog učenja, uklapaju se u strateške ciljeve Zagreba. Stoga odluka o trajnom smještaju tako važne kulturne ustanove grada, pretočena u strateški razvojni projekt, ima svoje mjesto u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba – ZagrebPlan 2020, čiji je nositelj izrade Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada .
Polazna točka: Unatoč bogatstvu usluga, raznovrsnosti knjižničnog fonda, stručnosti djelatnika te kvaliteti programa namijenjenih svim građankama i građanima Zagreba, Gradska knjižnica je i u 106. godini djelovanja smještena u neodgovarajućem i premalom prostoru (deset puta manjem od potrebnog). U zgradi staroj više od 120 godina ne mogu se osigurati osnovni uvjeti potrebni za kvalitetno pružanje usluga korisnicima kao ni za zaštitu i čuvanje vrijedne i unikatne građe.
Gotovo 70 posto bogatog fonda smješteno je u spremištu izvan knjižnice. S obzirom na broj korisnika (svaki šesti građanin Zagreba član je KGZ-a), stalni rast knjižničnih zbirki, nove usluge i zadaće suvremene središnje knjižnice, Gradska knjižnica umjesto sadašnjih 2.560 m² treba prostor od oko 20.000 m².
Cilj: Buduća zgrada Gradske knjižnice trebala bi biti „zelena knjižnica“, dnevni boravak građana, mjesto njihova susreta, vidljiva, dizajnom prepoznatljiva i autentična, ističući ujedno svoju pripadnost kulturnoj i povijesnoj baštini, jednako kao i sadašnjem trenutku grada.