Login

Partneri

"Čitamo mi, u obitelji svi" - Osnovna škola Mitnica

  • Category: Školske
  • Published: Monday, 27 May 2013 23:00
  • Written by librarian
  • Hits: 2386

"Čitamo mi, u obitelji svi" - Osnovna škola Mitnica

"Pohvala ovom projektu, svi u obitelji bili su oduševljeni", rekla je Ivana Cindrić, učenica 3.a razreda OŠ Mitnica u Vukovaru, nakon što je prva sudjelovala u provedbi navedenog projekta.
OŠ Mitnica, pod vodstvom školske knjižničarke, ove školske godine se prvi puta uključila u projekt kojeg organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Projekt se ostvaruje putovanjem knjižnične naprtnjače među učenicima trećih razreda. Učenici svakog petka nose knjižničnu naprtnjaču (koja sadrži 8 knjiga različitog sadržaja, primjerene svakoj obitelji) koja ostaje u domu određene obitelji pet dana. Knjige su namijenjene zajedničkom čitanju u obitelji. Od učenika i članova obitelji ne očekuje se da sve pročitaju, već da kroz zajedničko čitanje i listanje knjiga neposrednim primjerom pokažu djeci da je čitanje zanimljiva aktivnost uz koju uče, maštaju, druže. Peti dan kada učenik donese knjižničnu naprtnjaču, ukratko svoje prijatelje u razredu izvještava kako je proteklo čitanje u njegovoj obitelji. Svi učenici koji dobiju knjižničnu naprtnjaču trebaju nakon ugodnog čitanja u obitelji napisati svoje dojmove u priloženu knjigu dojmova. Nakon što se projekt provede, navedene knjige iz knjižnične naprtnjače ostaju trajno u knjižnici kao dio knjižnične građe namijenjene svima u školi.
Navedenim projektom i u suradnji sa učiteljicama trećih razreda želi se potaknuti na čitanje ne samo učenika nego i cijele obitelji, jer obitelj je pokretač čitanja kod svakog djeteta.
Projekt je bio i poticaj učiteljici 3.a razreda, Boženi Ursa Starc, koja je potaknuta bajkama koje, kako kaže, žive u njoj i s njom, osmislila scenski nastup učenika 3.a razreda pod naslovom "Potraži me u knjizi", te ga hvalevrijedno predstavila učenicima, roditeljima i učiteljima naše škole. Odličnom izvedbom učenika i suradnjom sa školskom knjižničarkom, učenici su pozvani na gostovanje u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje su svoj scenski nastup izveli pred učenicima ostalih osnovnih škola grada Vukovara. Knjižničari Gradske knjižnice Vukovar pohvalili su scenski nastup učenika i potakli ih da ga prikažu i dalje. "Potraži me u knjizi" je priča o likovima iz bajki koji su zbog nepažnje jednog učenika, koji je potrgao stranice knjige, pobjegli u druge knjige. No, uz pomoć pomalo smiješnog čarobnjaka likovi su se uspjeli vratiti u svoje knjige, a dječak je upozoren od čarobnjaka i pozvan na dalje čitanje knjiga.
Obilježavajući "200 godina bajki braće Grimm" nastale su i priredbe u školi pod vodstvom učiteljice 3.a razreda (potaknuta navedenim projektom): "U svijetu bajki" te "Slušajmo i pričajmo bajke…"
Suradnjom učiteljica i školske knjižničarke, a sve u cilju poticanja čitanja, ostvaruje se navedeni projekt koji je od svih učenika i roditelja prihvaćen sa velikim oduševljenjem.
Navedeni projekt bio je poticaj za ostvarivanje navedenih ideja učiteljice i školske knjižničarke, te ga uspješno pohvaljujemo i dajemo podršku daljnjoj provedbi i pozivamo sve školske knjižničare na usvajanje projekta kao dio nastavnog i obrazovnog procesa.

Jelena Cvrković, dipl. knjižničar  i prof. (školski knjižničar)
mail:      This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Osnovna škola Mitnica, Vukovar
Fruškogorska 2, 32000 Vukovar
Tel.: 032-410-501