Login

Partneri

"ČITAJ MI!" – "ČITAMO MI, U OBITELJI SVI"

  • Category: Školske
  • Published: Monday, 27 May 2013 23:00
  • Written by librarian
  • Hits: 2606

Nije slučajnost da u promociji vrlo uspješnog obiteljskog nacionalnog Projekta "Čitamo mi, u obitelji svi", kojeg provodi 116 školska knjižničara u trećim razredima hrvatskih osnovnih škola, doznajemo za kampanju "Čitaj mi".
Izuzetno nas veseli i motivira da naša "obiteljska priča" ima svoj početak u ranijoj dječjoj dobi i da se tako lako nadovezujemo na promicanje zajedničkog obiteljskog čitanja naglas.
Istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita i priča pa se to održava na sveukupnu pismenost, verbalno izražavanje i čitalačku kulturu našega društva u cjelini.
Razvijanje navika čitanja i druženja s knjigom važan je uvjet za školski i životni uspjeh. U vrijeme novih medija i izazova koji plijene pozornost kako djeci tako i nama odraslima, pravi je uspjeh i izazov sudjelovati u Projektu koji nudi malo kulturno i čitalačko blago u školskoj naprtnjači.
Primijećeno je da se već kod učenika trećih razreda gubi interes za čitanjem, a usmeno i pismeno izražavanje postaje sve slabije .Na popisu lektire su prvi dječji romani (Vlak u snijegu , Čudnovate zgode šegrta Hlapića…), a učenici nemaju naviku ni volju za čitanjem. Kako bi se to spriječilo i održala navika čitanja, osmišljen je projekt "Čitamo mi, u obitelji svi".Projekt organizira i potiče Hrvatska mreža školskih knjižničara, a cilj mu je poticanje čitanja u koji su uključeni učenici trećih razreda, njihovi roditelji i uža obitelj, učiteljice i školski knjižničari. Cilj mu je također nabava nelektirnih naslova za školske knjižnice po izuzetno povoljnim cijenama, radost i izazov za nas školske knjižničare.
Često smo kao roditelji uzor i model svojoj djeci. Nije stoga neobično što ovaj Projekt promovira zajedničko čitanje i okupljanje cijele obitelji i obiteljsko druženje uz knjigu. Djeca iz onih obitelji u kojima se mnogo govori i strpljivo sluša najmlađe, čitaju i pripovijedaju bajke te nadzire djetetovo gledanje televizije - sačuvaju početnu znatiželju te lakše razvijaju čitateljsku sposobnost.
Naš Projekt donosi knjižničnu naprtnjaču s osam zanimljivih knjiga iz osam različitih područja. Neke su namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke su za zajedničko čitanje i kreativnu igru. U knjižničnoj naprtnjači nalazi se i bilježnica dojmova u koju mogu napisati ime učenika, datum od kada do kada je naprtnjača boravila u obitelji. Svoje dojmove o tome kako se čitanje odvijalo, što je bilo posebno zanimljivo mogu izraziti i crtežom, fotografijom ili osebujnim znakom.
Svakog petka tijekom drugog polugodišta jedan učenik trećeg razreda dobiva knjižničnu naprtnjaču s knjigama, nosi ju kući a srijedom  vraća u školu. Na roditeljskom sastanku koji je održan za roditelje učenika trećih razreda prezentirano im je kako trebaju pronaći 30 minuta vremena svaki dan (u vrijeme kad je naprtnjača u obitelji), prelistati ponuđene knjige, odabrati neke prema interesu i znatiželji. Čitati  po dogovoru (jedan čita, a drugi slušaju ili svatko čita u sebi). Važno je da poslije svi porazgovaraju o pročitanomu, prokomentiraju te ako žele zajedno igraju igre iz knjiga  koje su za to namijenjene. Po vlastitim željama u bilježnicu dojmova mogu nešto i nacrtati, zalijepiti sliku ili napisati pjesmu. U srijedu, kada učenik donese naprtnjaču u školu, treba ispričati zanimljive doživljaje tijekom proteklih dana kada je obitelj bila okupljena oko naprtnjače.
Zanimljivo je da izborom različitih knjiga u knjižničnoj naprtnjači skrećemo pozornost učenicima, ali i roditeljima da se u školskoj knjižnici nalazi mnoštvo knjiga iz različitih područja, a ne samo one za čitanje obvezne lektire.
Iz naše OŠ Vukomerec prve naprtnjače su svečano krenule u petak 7. prosinca 2012., a ispratile su ih učiteljice i knjižničarka. Projekt je u tijeku, bilježnica učeničkih dojmova se polako popunjava. Dojmovi su šaroliki, zanimljivi, šaljivi, zadovoljstvo ih je čitati. Fotografije obitelji, poruke i pozdravi na vikinškom jeziku (jedna knjiga u naprtnjači je o Vikinzima), crteži obitelji na kojoj i najmanja beba ima knjigu u ruci te škrinjice i starinski predmeti koje su izradile neke obitelji inspirirane knjigama iz naprtnjače, samo govore koliko je Projekt zaživio u našoj školi i u obiteljima. Projekt potiče prezentaciju učeničkih dojmova u razredu, upoznavanje nelektirnih sadržaja, osobna razmišljanja, prepričavanje smiješnih događaja, a roditeljima nudi i knjige za odgoj djece i razonodu.
U promociji ovog Projekta prijedlog je da tražimo podršku medija (radija, televizije, portala…) kako bi Projekt više bio eksponiran i izašao iz školskih knjižnica te dobio veću pozornost i podršku društva i okoline.
Hrvatski radio 1. program pokazao je izuzetni interes te je već 14. prosinca 2012. emitiran prilog o ovom Projektu naše OŠ Vukomerec. Dana 20. ožujka 2013. snimljen je još jedan prilog istog radija u kojem su iznesena mišljenja roditelja, učiteljica, učenika i mene – knjižničarke. Svi argumenti i mišljenja ispitanika su izuzetno pozitivna jer Projekt čini malo, a veliko čudo: okuplja obitelj, potiče razgovor, razmišljanja, komentare. Čitanje nije obvezno (kao lektira ) nego obiteljsko, spontano kroz igru druženje i razgovor. Roditelji su naglasili da ih je ovaj Projekt potaknuo da cijela obitelj posjećuje gradske knjižnice u interesu posuđivanja sličnih zanimljivih knjiga. Ovaj prilog će biti emitiran u emisiji za obitelj Umijeće odrastanja Hrvatskog radija 1. programa.
Doživimo li ovaj Projekt kao jedan od načina kako poboljšati cjelokupnu društvenu pismenost i čitalačku kulturu, onda će ovakva nastojanja postati obveza stručnih suradnika i učiteljica a ne entuzijazam i dobra volja. Toliko je pozitivnih iskustava svih sudionika u ovoj mreži događanja da smatram ovaj Projekt kao prirodan slijed kampanji "Čitaj mi". Dogodili su se u pravo vrijeme, neminovnost su i velika potreba našem hrvatskom društvu, školstvu i obiteljima.
Nadajmo se da će zaživjeti i očvrsnuti tanke niti između obitelji i školstva te stvoriti kvalitetnije i bolje čitalačko društvo sada i u buduće.

Ljiljana Radovečki
knjižničarka OŠ Vukomerec