Login

Partneri

Nacionalni projekt poticanja čitanja "Čitamo mi, u obitelji svi"

  • Category: Školske
  • Published: Monday, 27 May 2013 22:00
  • Written by librarian
  • Hits: 2170

Dejana Kurtović, prof. i dipl. knjiž., voditeljica projekta ČMUOS 2012./2013. za RH (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
U organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara pokrenut je 2011. nacionalni projekt poticanja čitanja "Čitamo mi, u obitelji svi". U ovom projektu, koji se provodi već drugu godinu za redom, 2011./12. sudjelovalo je 124, a 2012./2013. 126 škola OŠ RH i njihovih knjižničara, koji su suradnjom s više od 200 učitelja trećih razreda obuhvatili oko 5.000 učenika i 25.000 članova njihovih obitelji. Cilj projekta je ukazati na važnost svladavanja tehnike čitanja kod učenika, važnost roditelja kao uzora u procesu čitanja, na važnost školske knjižnice kao informacijskog središta škole koje promiče kulturu čitanja, kao i nabava novih nelektirnih naslova za školske knjižnice. Projekt su poduprli FFZG, FFZD, HČD, DHK, MZOS, MK, AZOO, a financirali MZOS, Pliva Hrvatska, PBZ Card te niz drugih donatora. Više o projektu možete saznati na mrežnoj stranici www.knjiznicari.hr/ruksak ili Facebooku: www.facebook.com/cmuos.


Projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka jedan učenik nosi knjižničnu naprtnjaču doma. Knjižnična naprtnjača gostuje u obitelji učenika 5 dana. U njoj se nalazi 8 novih nelektirnih knjiga tako da svaka knjiga pokriva jednu od 8 različitih predmetnih skupina za rekreativno čitanje: beletristika (poezija, proza i strip) i nebeletristika (popularno-znanstvena knjiga, priručnik za slobodno vrijeme, knjiga o povijesti i tradiciji, priručnik za odgoj djeteta); knjige za djecu i knjige za odrasle čitatelje. Roditelji i djeca svaki dan barem 15 minuta čitaju i listaju knjige, komentiraju pročitano i skreću djeci pažnju na zanimljive dijelove. Svoje dojmove i lijepe doživljaje zajedničkog čitanja zapisuju u priloženu bilježnicu dojmova. Peti dan dijete knjižničnu naprtnjaču nosi u školu i nekoliko minuta prezentira svom razredu, učitelju(ici) i knjižničaru(ki) svoje doživljaje i na taj način se uči usmenom izražavanju.