Login

Partneri

POTIČEMO I PROMIČEMO OBITELJSKO ČITANJE

  • Category: Školske
  • Published: Monday, 27 May 2013 23:00
  • Written by librarian
  • Hits: 2506

Projekt poticanja obiteljskoga čitanja Čitamo mi, u obitelji svi provodi se već drugu godinu zaredom na nivou cijele Hrvatske, prema unaprijed isplaniranim i vremenski točno određenim fazama, a u organizaciji udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara i njezinoga tajnika Josip Rihtarića, inače knjižničara u II. OŠ Varaždin. Voditeljica ovoga projekta na nacionalnoj razini u 2013. godini je školska knjižničarka upravo iz našega Društva, Dejana Kurtović iz IV. OŠ Bjelovar.
Projekt je ovo u kojem je u poticanje čitanja uključena čitava obitelj koja na nekoliko dana udomljuje naprtnjaču s knjigama dobivenu u školi, potom čita te knjige i o njima zapisuje svoje dojmove. Projekt je ovako osmišljen zato što učenici nižih razreda osnovne škole uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Ako učenici u nižim razredima ne usvoje dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je vrlo teško nadoknaditi propušteno te redovito imaju problema i s učenjem, a ne samo s čitanjem (lektire). Zainteresiranost djece za čitanjem naglo opada u 3. i 4. razredu, stoga u projektu sudjeluju upravo učenici trećih razreda i njihovi roditelji.
Slika 1: Čitamo svi: baka i djed, mama i tata, moj brat i ja! (OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica)
U šk. god. 2012./2013. u projektu sudjeluje 126 hrvatskih škola, 116 školskih knjižničara i 221 naprtnjača s knjigama koja kruži po obiteljima. Na nivou našega Društva projekt se provodi u dvije županije. U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji u njega je ove godine uključeno osam škola i 18 putujućih ruksaka s knjigama. U Koprivničko-križevačkoj županiji projekt se provodi se u deset škola čijim obiteljima putuje 16 ruksaka. Provedbu projekta prošle je godine financijski poduprla i Koprivničko-križevačka županija koja je za šest škola s područja Županije izdvojila tristo kuna po naprtnjači (za ukupno deset naprtnjača).
U jednu naprtnjaču stavlja se osam knjiga, i to po jedan naslov iz sljedećih skupina: nelektirna knjiga hrvatskog književnika (priče ili roman) za djecu, nelektirna knjiga hrvatskog pjesnika za djecu, nelektirna knjiga hrvatskog književnika za roditelje, strip (monografija) hrvatskog autora (za učenike koji slabije čitaju), popularno-znanstvena knjiga o prirodi, životinjama, medicini, znanosti i sl., priručnik za odgoj djece, priručnik za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, popularno pisana knjiga o hrvatskoj povijesti (ili tradiciji) za djecu. Knjige su namijenjene djeci ili odraslima, a neke su za zajedničko čitanje djece i odraslih. Po završetku projekta knjige iz naprtnjače ostaju u školi i tako obogaćuju fond školske knjižnice.
Slika 2: Obiteljsko druženje uz knjigu Zavrti i nauči (OŠ Drnje)
Školski knjižničari početkom školske godine odlaze na roditeljske sastanke na kojima roditelje upoznaju s projektom. Roditeljima skreću pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju. U projektu sudjeluju učenici čiji su roditelji dali svoj pristanak i s veseljem pozdravili ovo putovanje knjiga. Svakog petka jedan učenik kući nosi knjižničnu naprtnjaču s osam knjiga i Bilježnicom dojmova. Naprtnjaču učenik drži u svojoj obitelji pet dana, od petka do srijede. Tijekom tih pet dana obitelj tog učenika odvaja svaki dan po 20-tak minuta za zajedničko čitanje ulomaka knjiga iz naprtnjače, a zatim upisuju svoje dojmove u Bilježnicu dojmova. Crtežima ili fotografijom mogu prikazati doživljaj obiteljskog čitanja i druženja. Svake srijede učenik s vraćenom naprtnjačom učiteljici i ostalim učenicima iz razreda na satu hrvatskoga jezika 15-tak minuta prezentira kako je sa svojom obitelji čitao navedene knjige.
Slika 3: Učenica pred ostatkom razreda čita svoje dojmove obiteljskoga čitanja (IV. OŠ Bjelovar)
Jedan učenik je s nama ovako podijelio svoje dojmove: „U petak sam donio iz škole torbu punu knjiga. Tata me pitao što se nalazi u torbi. Objasnio sam mu i svi smo se okupili u dnevnom boravku. Počeli smo uzbuđeno vaditi knjige iz torbe. Mama je odmah uzela knjigu Dijete u formi i ta joj se knjiga najviše svidjela. Tati se najviše svidjela knjiga Hotel Zagorje. Mojem bratu sviđala se knjiga Trojanski drveni konj, jer ima puno slika. Meni se od svih knjiga najviše svidjela knjiga Čokoladne godine. Tu knjigu bih preporučio svojim prijateljima jer je zanimljiva. Na kraju smo se svi zabavili uz knjigu Zavrti i nauči. Meni i mojoj obitelji bilo je jako zanimljivo i poučno.“
Vjerujemo da će ovaj projekt potaknuti obiteljsko čitanje i motivirati roditelje za poticanje čitanja kod djece. Veliku ulogu u promicanju obiteljskog čitanja imaju upravo školski knjižničari. Kao nositelji ovoga projekta, svojim radom i zalaganjem promiču ljepotu čitanja koje dovodi do bogaćenja rječnika i uspješnijeg učenja te pogoduje cjeloživotnom učenju.

Nacionalni projekt Čitamo mi, u obitelji svi
Piše: Stjepana Kadić, OŠ Frana Koncelaka Drnje