Login

Partneri

Firenza ukratko

  • Category: Ostalo
  • Published: Thursday, 24 June 2010 22:00
  • Written by pabla
  • Hits: 3553

preuzeto

Kad prvi put dođete ispred Katedrale, prvo ćete se zapitati zašto Talijani nisu zabranili aute barem u strogom centru, ali kad dospijete ispred krstionice i zvonika, ili uđete u sami Duomo, bit će vam jasno zašto svi pričaju o njima, a ne o prometu. Stotine rezbarija, kipova i mozaika već stoljećima dokazuje kolika je bila snaga tadašnje Firentinske republike, te kakvi su majstori živjeli i radili na tim prostorima, što se najbolje vidi i po drugim crkvama poput Santa Maria Novelle, San Lorenza te bazilike Santa Croce.

 

Nedaleko katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Piazza della Signoria, mjesto na kojem je centar firentinske političke moći - Palazzo Vecchio. Palača na čijem se vrhu nalazi na desetine povijesnih grbova iz tog vremena, a jedan od njih pripada i našoj povijesti – Libertas, stari dubrovački grb. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Michelangelovog Davida, te jedna od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela – Uffizi. U samoj blizini je i Palazzo Pitti, bivša prijestolnica Velikog toskanskog vojvode, koja je još poznata i po svojim predivnim vrtovima Boboli.

Uskim dvorištem iz Uffizija dolazite do obale rijeke Arno i šetnice odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio, tj. Stari most. To je jedini most koji je ''preživio'' bombardiranja u 2. svjetskom ratu, a najpoznatiji je po svoj sili zlatarnica koje se na njemu nalaze. Zapravo, dok prelazite preko njega, od brojnih izloga lako možete prijeći na drugu stranu rijeke, a da uopće niste osjetili.

Nakon što prođete Ponte Vecchio, najbolje se uputiti do Piazzale Michelangelo, trga povrh grada odakle su uslikane najpoznatije firentinske panorame i gdje ćete vjerojatno i sami zauzeti dobar dio memorijske kartice na fotoaparatu.

Naravno, kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, a kad ste u Firenci, ne zaboravite popiti Chianti, najpoznatiju sortu toskanskog vina, pogotovo nakon dobrog jela, za što preporučamo Fiorentina odrezak, a nakon tako dobre večere slobodno produžite u neki od klubova, gdje će vam zbog zaista velikog broja stranih studenta biti sve, samo ne dosadno.