Login

Partneri

Književnost

Promocija i dodjela nagrade za najbolji rukopis poezije za djecu i mlade KITICA

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade najavljuje

 1. DODJELU NAGRADE ZA NAJBOLJI RUKOPIS POEZIJE ZA DJECU I MLADE ' KITICA'

 Pobjednica ovogodišnjeg natječaja „KITICA“ je IVA DUŽIĆ s rukopisom SVE ŠTO VRIJEDI!

 S velikim zadovoljstvom pozivamo vas na promociju nagrađene zbirke u  knjižnicu i čitaonicu „Bogdana Ogrizovića“, Cvjetni trg, 04. lipnja (subota)  s početkom u 11 sati. 

 

Nakon prigodnih riječi i rečenica prosudbene komisije o pristiglim rukopisima i nagrađenom  (Snježana Babić-Višnjić, Aljoša Vuković) te predsjednice  o novopokrenutom natječaju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade/kluba prvih pisaca „Kitica“, otvorit će se mogućnost promotivne i trajne posudbe zbirke uz potpis autorice.

 

Tortu nećemo najavljivati, tortu ćemo papati, stih po stih.

Dobro došli u subotu, 04. 06 2016., u knjižnicu i čitaonicu „Bogdana Ogrizovića“ od 11 sati na „SVE ŠTO VRIJEDI“!!!

 

OBRAZLOŽENJE NAGRADE ˝KITICA˝

Na prvi natječaj za najbolji rukopis poezije ˝KITICA˝ za djecu i mlade, prispjelo je pedesetak rukopisa. Ima tu poezije, haiku pjesama, basni, igrokaza pa čak i nekih rukopisa koji, nedvojbeno, imaju literarnu vrijednost (Ružičnjak kraj mora, Željke Niković Hasan i pjesme Vladimira Tomaša ili, na primjer, Borba za koju ne znaš, Paule Ančić), ali su ˝promašili˝ natječaj. Riječ je o rukopisima koji bi sadržajem možda, s obzirom na to da preispituju univerzalne vrijednosti kao što su odnosi među ljudima, ljubav i sl. i mogli uploviti u luku literature za djecu i mladež, ali njihov leksik nadilazi ono što spomenuta dobna skupina može obuhvatiti svojim znanjem. Iščitavajući rukopise, veseli prije svega to što su se autori odazvali u ovako velikom broju. Ipak kvalitativna razina nije bila ujednačena. Prevladavaju tekstovi koji su pisani u duhu tradicije hrvatskog pjesništva za djecu i ima tu toga lijepoga i poetskog, ali ipak, fali jedna mala nota provokativnosti, kao i istraživačkog duha. Neki pak rukopisi (srećom, nije ih bilo previše) pripadaju kategoriji literarnog krimena, kao da je poezija za djecu neka efemerna književna vrsta pa hajdemo sad malo pisati slama-sijeno tekstove, važno da se rimuje. Iako ne vjerujem da tu postoji ikakva zla namjera, zbog takvih pogubnih premisa, poezija za djecu i među samim književnicima ima podređen status, a zapravo je, barem nominalno, baš ona kraljica književnosti. No tri su se naslova ipak izdvojila svojom kvalitetom i poetičnošću. To su, abecednim redom po prezimenu autora:

Sanja Andabaka: Zaljubljeni tramvaj

Iva Dužić: Sve što vrijedi

Nada Zidar-Bogadi: Proljeće trči za dječakovom loptom

 Uzimajući u obzir sve čimbenike koje dobru poeziju za djecu čine takvom, tročlani stručni žiri u sastavu: Silvija Šesto, Snježana Babić Višnjić i Aljoša Vuković, odlučio je prvu nagradu KITICA dodijeliti autorici Ivi Dužić za rukopis SVE ŠTO VRIJEDI. Iako, uglavnom, pisan u duhu tradicije hrvatskog pjesništva za djecu, rukopis sugerira da je riječ o autorici koja je u dosluhu s prirodom i zapravo sa svim što je okružuje. Ona dobro razumije djecu, njihov jezik i njihov opažajni svijet te tako svoje misli pretače u male poetske bisere koji će sigurno doprijeti do njihova srca, a neke poput pjesama KRUG ČITANJA i LJEPOTICA koja je prava oda Lijepoj Našoj, sigurno zaslužuju mjesto i u čitankama.

Zbog svega navedenog žiri smatra da je ova zbirka za dlaku pobjegla svojim finalnim konkurenticama te zasluženo osvojila nagradu. Dodat ćemo za sam kraj pročitajte SVE ŠTO VRIJEDI, jer vrijedi.

Iskrene čestitke pobjednici!

 

 

Knjige za djecu na YouTube kanalu

Knjige za najmanje i one malo veće na YouTube kanalu Knjige za djecu.

Huf u knjižnici

Znatiželjne igračke

3 dana i kraljevstvu začaranog princa

Serijal slikovnica "Tin i Bubi"

Zbirka poezije za djecu "O mišu, slonu i ljutom bombonu"

i mnoge druge.

Pretplatite se na nove knjige klikom na subscribe (pretplati se), te označite s like ako vam se svidjela video prezentacija.

Pratite FaceBook stranicu KnjigeZaDjecu!

Blanka Pašagić: San o dvorcu - Hrvatska mitologija za malene

Petra Miočić: Recenzija knjige "San o dvorcu" autorice Blanke Pašagić

Znamo da djeca vole bajke, vole priče o neobičnim bićima, vilama i vilenjacima, raznovrsnim šumskim stvorenjima, dobrim kraljevima i lijepim kraljicama i njihovim pobjedama nad zlim vješticama i čarobnjacima. Kako bismo ih, čitajući im, upoznali i s djelićem kulturne baštine, umjesto bajki, pročitajmo im priču iz mitologije. Mnogi od nas znaju priče iz rimske i grčke pa čak i iz skandinavskih mitologija, ali koliko doista poznajemo slavensku mitologiju?
Nešto  stariji „limači“ o hrvatskoj mitologiji već godinama uče kroz Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i zasigurno će vam bez poteškoća ispričati ponešto o Regoču i Kosjenki, ribaru Palunku, Suncu djeveru i Nevi Nevičici, Lutonjici Toporku, Domaćima i ostalim fantastičnim bićima. No, sada i najmanji, oni što su sada slušatelji priča i tek će postati čitatelji, mogu uživati u pričama iz hrvatske mitologije. Autorica Blanka Pašagić na 52 je stranice ispričala devet kratkih priča iz hrvatske mitologije povezavši ih u San o dvorcu : hrvatsku mitologiju za malene. Read more: Blanka Pašagić: San o...