Login

Partneri

Književnost

KNJIGA

  • Category: Proza
  • Published: Friday, 08 February 2013 23:00
  • Written by IRENA GRUBIŠIĆ-ČABO
  • Hits: 2438

Do tog značajnog događaja, iako sam postojala, bila sam samo san. San koji je trajao toliko dugo da ne znam ni kada ni kako je počeo. Tek nakon mog rođenja u maloj tiskari na preiferiji grada, počela sam otkrivati svijet oko sebe i prisijećati se snova satkanih snovima svoga autora. U snu sam prolazila kroz razne događaje, proživljavala zgode glavnih i sporednih likova, mislila njihovim glavama, prolazila ulicama izmišljenog grada, suosjećala sa životinjama, divila se cvijeću i vodi, prolazila kroz vatru ljubavi koja me radostila i razočarala te, na kraju oplemenila. Osjetila sam pustoš duše i slatkoću osame. Ali sve se to vrtjelo kao na filmskoj vrpci. Što se bližilo moje rađanje, vrtnja postajaše sve brža i brža dok se nisam, napokom, izgubila u snu i probudila u svom novom izdanju, u odjelu tiskare koji je mirisao na ljepilo i svježi papir.

Tu sam upoznala svog oca, slavnog pisca. Uzeo me u ruke i gledao kritičkim okom, tražeći na meni kakvu pogrešku koja se slučajno mogla potkrasti. Po prvi put vidjela sam njegov smješak upućen meni, pogladio me i stavio ispod ruke jedan moj primjerak. Vratit će se po druge sutra, rekao je. I tako je i bilo, te tako iziđoh pred ljude.

Nije mi trebalo dugo da shvatim da su moje misli autorove misli, trud koji je u mene utkao djelovi moga tijela. Kada me čitate otkrivate strepnje, radosti i nadanja, jer njegove misli preko mene dopiru do vaših misli; neke samo prođu pored njih, a neke toliko duboko urone u vas da vas svojom jačinom uznemire, te počimate o njima razmišljati. Read more: KNJIGA

Sreća na neodređeno

  • Category: Proza
  • Published: Monday, 13 August 2012 23:00
  • Hits: 1965

Od trenutka upoznavanja sa tobom , čovjek može osjećati tjeskobu,sreću i nezadovoljstvo u isto vrijeme. Nije to zbog tebe ,čisto onako što je takva sudbina i što ti je život u potpunosti naklonjen. Gledaš na sve bez srama , kao da nizašto nisi kriv , gledaš nevino i podrugljivo parom krupnih plavih očiju. Pred tobom osjećati slabost nije strana stvar , siguran si u sebe jer znaš da ćeš uspjeti u svemu što namjeriš. Povučeš ti i koji kukavički potez , ali to vide samo oni koji pomno prate svaki tvoj korak , neko kao ja.  Nisi mi ništa a ujedno si mi sve . Izvlačiš iz mene onu goru stranu koja ti se pokorava , koja na svaki tvoj mig učini zadato . Misliš da me posjeduješ pa sa mnom upravljaš kao sa marionetom. Često se mi tako igramo pozorišta , ali zbog tvoje mnogobrojne publike i osobnosti dobijem tek sporednu ulogu , a nekad sam "glumila" i u montaži. Krupna stvar u odnosu u kakvoj se okolini nalazim . "Mogu ja i bez njega , ali neću. Zašto živjeti jednostavno ako mogu komplikovano?" govorila sam prijateljima znajući da je moj kisik. Pretjerujem ali je tako.