Login

Partneri

Književnost

Mato Lovrak rođen je na današnji dan

Mato Lovrak rođen je na današnji dan.
Mato Lovrak (Veliki Grđevac pokraj Bjelovara, 8. ožujka 1899. - Zagreb, 14. ožujka 1974.), hrvatski dječji pisac

Završio je učiteljsku školu i službovao u mnogim mjestima. Pisao je i pripovijetke, ali je osobitu popularnost stekao romanima tematski vezanim uz djetinjstvo. Gradi zanimljivu fabulu s elementima pustolovnog, ali i s didaktičkim naglascima. Izuzetno plodan, autor tridesetak knjiga, Lovrak je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom. Read more: Mato Lovrak rođen je na...

Sjećanje na Jurja Barakovića

  • Category: Književnici
  • Published: Wednesday, 01 August 2012 23:00
  • Written by librarian
  • Hits: 3297

U Rimu je 1. kolovoza 1628. umro Juraj Baraković, pjesnik. Barakovićev život nedovoljno je istražen, a većinu podataka autor je o sebi iznio u svojim djelima, uz kasnije nadopune njegovih biografa. Prema autobiografskim podacima pjesnik je rođen 1548. godine u okolici Zadra, u selu Plemići, na posjedu svojih roditelja.

Osnovnu i humanističku školu završio je u Zadru, a visoke škole u Italiji. Baraković se školovao za svećenika te je dobro poznavao klasične pisce i talijansku renesansnu književnost, kao i hrvatske renesansne književnike.

U arhivima se prvi put spominje kao klerik 1564. godine, a zatim kao svećenik 1586. godine. Desetak je godina službovao kao župnik u Novigradu, a kao kanonik je 1602. godine, iz dosad neutvrđenih razloga, protjeran u Šibenik i lišen crkvenih naslova. Blizak bujnomu baroknomu izrazu, oslanjajući se idejno na Marulića, a u izvedbi na Zoranića, Baraković je za života objavio tri knjige (sve u Mlecima) – pripovjedno djelo u stihu Vila Slovinka (1614.), skraćenu Bibliju Starog i Novog zavjeta Jarula (1618.) te nedovršeni prigodni spjev Draga, rapska pastirica, a pripisuje mu se i kratka pjesma Čestitom Zadru gradu i rukopisna zbirka propovijedi na latinskom jeziku.

 

Više na: http://www.nsk.hr/sjecanje-na-jurja-barakovica/