Login

Partneri

Kultura

POZIVNICA ZA GLAZBENO POETSKU VEČER-PLAKAT

STIHOVI, SVIRKA , HARMONIKE, ZBORSKO PJEVANJE...SVE TO KAO ROĐENDAN GRADU PULI, U ČITAONICI KLUBA UMIROVLJENIKA 3.5.2012. NADAMO SE DOLASKU I GOSPODINA GRADONAČELNIKA BORISA MILETIĆA      

NAJAVA NOVE GLAZBENE SEZONE

Zagrebačka filharmonija predstavila je novu koncertnu sezonu 2012/2013. Najavljena je kao 'niz prvorazrednih glazbenih doživljaja koji nas od jeseni očekuju u Zagrebu', čime se željelo reći kako je ranoI ne bi u toj nakani vodstva nacionalnog simfonijskog orkestra bilo ničega lošega da se nije veoma brzo tijekom konferencije došlo do izvjesnih tema koje nužno otvaraju prostore sumnje.

Naime, za razliku od mnogih 'svjetskih orkestara', Zagrebačka filharmonija već godinama nema šefa dirigenta, a na tu je, blago rečeno, veoma začudnu pojavu s nimalo benignim posljedicama na artističku koheziju kao i na njegovanje kvalitete zvuka, vodstvo odlučilo reagirati novom i blagom mjerom.

Od sljedeće sezone uvodi se tako zamjenska/intermedijarna funkcija umjetničkog savjetnika koja je dodijeljena ruskom dirigentu Dmitriju Kitajenku koji je prvo iskustvo sa Zagrebačkom filharmonijom imao još 1985. U svom je obraćanju najavio izvođenje integralnog ciklusa Beethovenovih simfonija te ponovio kako je upravo sviranje temeljnog repertoara osnova za održavanje kvalitete orkestra.
Inače, na bolnu temu manjka šefa dirigenta oglasilo se i direktor Miljenko Puljić koji je istaknuo kako je glavni problem to što glazbena struka nije ta koja odlučuje o njegovom konačnom izboru, već Gradska skupština, no također je najavio raspisivanje natječaja za tu istu funkciju 1. srpnja. Stoga, logičnim se čini zaključak da će nerazjašnjena tema o šefu dirigentu i o kriterijima prema kojima ga se bira doživjeti još čitav niz nastavaka.

Među novostima je svakako i utješna najava o uvođenju titule rezidencijalnog skladatelja koju će u sljedeće dvije sezone obavljati Davorin Kempf. U tom će razdoblju Zagrebačka filharmonija praizvesti njegova četiri djela počevši s novom kompozicijom za klavir i orkestar na Muzičkom bijenalu 2013. godine.

Najavljena su i gostovanja u inozemstvu, Poljskoj, Austriji, Mađarskoj itd, no prema riječima direktora, realizacija će ovisiti prije svega o dostupnim financijama.

Jednako tako, spominjala se i izgradnje nove dvorane Zagrebačke filharmonije na prostoru Velesajma, no bez jasnijih planova.

Što se tiče samog glazbenog programa sezone, najavljeno je nekoliko zanimljivih solista, kao što su violinisti Joshua Bell i Sergej Krilov, violončelisti Aleksandar Rudin i Monika Leskovar, pijanisti Simon Trpčeski i Lovro Pogorelić, već ustaljena gostovanja dirigenta Leopolda Hagera i novi dolazak sir Nevilla Marrinera.

Kao jedna od pojava koja ima šanse pridobiti nešto nove publike orkestru kojem to svakako treba, jest Filmski ciklus. Naime, tijekom tri glazbeno-filmske večeri uz projekciju slavnih nijemih filmova (Nosferatu, Nibelunzi, Kabinet doktora Caligarija) u kinu Europa sudjelovat će i orkestar ZF-a, a u dobrotvornom koncertu u sklopu akcije Korak za život nastupit će znani tenor Zoran Todorović i sopranistica Valentina Fijačko.