Login

Partneri

Umjetnost

GRADSKO KAZALIŠTE PULA-KONCERT

Koncert klasične glazbe koji je brojna publika nagradila dugotrajnim aplauzom, upriličen je u ponedjeljak navečer na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Bio je to koncert iz ciklusa "Vesna - glazbene mladice", na kojem su se predstavili pulska flautistica Klara Petrović i pijanist Kristian Keil iz Poreča.Keil je proveo nazočne kroz dojmljivu šetnju partiturama velikana svjetske glazbe, pokazavši veliki, neosporan talent, glazbenu odnjegovanost te istančani osjećaj za dinamiku i ritam.Sve je počelo "Notturnom" Blagoja Berse, djelom koje iziskuje tehničku preciznost, što je Keil i dokazao, a nastavljeno je nizom Chopinovih skladbi - "Polonezom u es-molu", "Etidom u cis-molu", "Valcerom u f-molu" te još jednim valcerom, onim u As-duru.Lirske, romantične skladbe koje predstavljaju bijeg u mistične i udaljene svjetove, Keil je izveo vrlo nadahnuto, a posebno je dojmljiv njegov scenski nastup zbog predanosti i usredotočenosti.

Read more: GRADSKO KAZALIŠTE...

GLAZBA SCOTTA JOPLINA

  • Category: Glazba
  • Published: Sunday, 15 April 2012 23:00
  • Hits: 2410

 

 

2. KONCERT - GLAZBA SCOTTA JOPLINA

U organizaciji Istarskog  pododbora  HDGU-a i POU-a  Grada Rovinja   u srijedu, 18. 4. 2012. u 18 h u Teatru Antonio Gandusio održati će se drugi koncert ovogodišnjeg rovinjskog Glazbenog poučka ,jedini iz ciklusa koji će biti u ovom prostoru. Nastupa Robert Rosanda na klaviru i klarinetu, a tema koncerta je Ragtime - glazba Scotta Joplina / Ragtime - la musica di Scott Joplin. Uz Rosandu, nastupit će i njegovi gosti iz Osnovne glazbene škole Pazin: učenici Anastazija Učkar, Dino Putinja, Danijela Zgrablić i Mirta Krsnik te profesori Vladan Josimović i Dario Budicin. Ragtime je stil klavirske glazbe s karakterističnim sinkopiranim ritmom, a sjedinjuje elemente europske glazbe i afričko-američkog folklora. Smatra se ishodištem za razvoj jazza, a svojom je originalnošću i šarmom osigurao trajno mjesto u povijesti glazbe. Za trajanja školske godine, do studenoga 2012., slijede još 3 koncerta:

 

16. 5. 2012.     Harmonikaški orkestar Glazbene škole I. M. Ronjgova iz Pule

Orchestra di fisarmoniche della Scuola di Musica „I.M. Ronjgov" di Pola

Dirigentica / conduttrice: Tatjana Lajić

Popularni glazbeni naslovi / Musiche di successo

 

17. 10. 2012.   Komorni zbor / Coro da camera „Rubino" - Rovinj / Rovigno

Male tajne polifonije i njenih velikih majstora /

I piccoli segreti della polifonia e dei suoi grandi maestri

 

14. 11. 2012.   Sandro Peročević, kontrabas / contrabasso - Pula / Pola i gosti / e ospiti

Priča o XXL violini / La storia del violino formato XXL

 

Svi  koncerti održavati će se  srijedom u 18 sati, ulaz je na sve slobodan - kao i na svim dosadašnjim programima u kojima organizacijski sudjeluje Istarski pododbor HDGU-a.  Ciklus edukativnih koncerata namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Slijedi dugogodišnju tradiciju rovinjskih koncerata za mlade, a cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače… Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu istarskih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju održavao u Pazinu, Vodnjanu i Medulinu. Autorice projekta su članice Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka i Nataša Dragun.(REX)

 

MATIJA FERLIN PRIPREMA NOVU PLESNU ZABAVU

  • Category: Glazba
  • Published: Thursday, 05 April 2012 23:00
  • Hits: 2202

Pulski koreograf i izvođač Matija Ferlin priprema novu plesnu predstavu "Sad sam lucky" koja će premijerno biti izvedena 19. travnja u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Predstava je dio ciklusa "Sad sam", serije solo predstava kojima Ferlin plijeni pozornost publike i kritike nenametljivom autorskom hrabrošću, idejnom originalnošću jedinstvenom na plesnoj sceni, te ispovjednom žestinom neposrednošću koje propituje i nanovo definira suvremene koncepte izvedbenog, ističe Zagrebački plesni centar u najavi premijere.

Dramaturgiju potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Mauricio Ferlin, a glazbu Luka Prinčić. Uz ZPC, producenti predstave su pariški Centre National De La Danse i festival Rencontre Choreographique te slovenski Emanat - zavod za afirmaciju i razvoj plesa i suvremene umjetnosti pa će tako predstava nakon Zagreba, biti izvedena u Ljubljani i Parizu. Koprodukcijski partner predstave je Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu.

Ishodišne točke Ferlinova rada na ovom projektu su poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. "Odnosom između snage stiha, materijalnosti govora, izdržljivosti pokreta i refleksivnosti prostora, Matija Ferlin kreira kontinuiranu koreografsku cjelinu izrazito naglašene fizikalnosti.

Insistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti, aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, turbulentni i emocionalni dijalog s jedinstvenim autorom na europskoj avangardnoj sceni prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada", ističe se u najavi.

"Sad sam lucky" nastavak je konceptualnog razmišljanja započetog u prijašnjim predstavama iz ciklusa, ali sada se prvi put Ferlin ne okreće svojoj osobnosti i ne bavi vlastitom problematikom već uzima vanjski lik, vanjsku inspiraciju iz koje crpi i generira izvođačke materijale, dodaje se u najavi.

Ferlin je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu, a njujorški časopis V Magazine istaknuo ga je prošle godine kao novo koreografsko ime na suvremenoj svjetskoj plesnoj sceni. (Hina)

 

Matija Ferlin (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)