Login

Partneri

Umjetnost

URED UNESCO-a SUFINANCIRA FESTIVAL ETNOFILMA

 • Category: Film
 • Published: Friday, 27 April 2012 23:00
 • Hits: 2433
Od 3. do 5. svibnja u Rovinju će biti održano 4. izdanje Festivala etnografskog filma, i to na nekoliko lokacija - u Multimedijalnom centru, Zavičajnom muzeju i Batani, najavljeno je na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, koji je organizator ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj.Prvi put festival financijski pomaže i ured UNESCO-a iz Venecije. Budžet je 150 tisuća kuna, čemu treba dodati i brojna sponzorstva. U sufinanciranju pomažu i Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Grad Rovinj te njegov TZ.Lidija Nikočević, ravnateljica EMI-ja, istaknula je da uz revijalni postoji i edukativni dio festivala. Tako se na radionici vizualne antropologije i montaže filma koja je počela već u petak - vode je dr. Alana Grossman iz Londona i Vlado Gojun sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti - može naučiti kako film snimljen na terenu pretvoriti u dokument.Tamara Nikolić Đerić, voditeljica projekta, kazala je da su od 126 prijavljenih filmova za natjecateljski program izabrana 24, među kojima i tri hrvatska (dva su TV-produkcije, a jedan je nastao u nezavisnoj produkciji). Osim iz Hrvatske, filmovi su iz Španjolske, Kanade, Srbije, Italije, Njemačke, SAD-a, Australije, Velike Britanije, Indije, Belgije, Brazila, Argentine, Luksemburga, Švicarske, Danske te s Tajvana. Pobjednike u četiri kategorije izabrat će žiri, odnosno eminentni stručnjaci Jacques Lombard, Nicole Hewit i Etami Borian.U popratnom programu bit će, u suradnji s UNESCO-om, organiziran okrugli stol o vizualnoantropološkim metodama u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantnoj politici na prostoru jugoistočne Europe.Bit će predstavljena i najnovija knjiga Jay Ruby i Marcusa Banksa o vizualnoj antropologiji, a s njima će biti organiziran i doručak na rovinjskoj tržnici. Radi se o svjetskim stručnjacima u području vizualne antropologije.Moći će se razgledati izložba fotografija francuskih autora Magali Him i Mathilde Guermonprez pod nazivom "Povratak u zemlju", o povratku pet Malijaca u rodnu zemlju nakon godina rada u inozemstvu. Tetkine radosti naziv je programa započetog 2007. kao eksperimentalni mixtape muzike producirane u bivšoj Jugoslaviji 1960-ih, 70-ih i 80-ih godina te se i ove godine nastavlja partyjem u Cinema baru, a nastupaju WooD, Borka i Bakto. (S. BENIĆ)

vijesti iz Kluba Filmske tvornice u Puli

 • Category: Film
 • Published: Sunday, 15 April 2012 23:00
 • Hits: 2068

UVODNO PREDAVANJE LIVE JAVLJANJEM IZ ZAGREBA
U klubu Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12 u četvrtka, s početkom u 21.00h
održati će se projekcija filma Stanleya Kubrica  "Staze slave"(1957), u sklopu ciklusa pod nazivom "Cenzurirani reditelji". Uvodno predavanje će održati Vanja Zaimović live javljanjem iz Zagreba sa radionice filmske kritike  u sklopu 21 Dani hrvatskog filma.(REX)

 

Četvrti festival židovskog filma u Zagrebu

 • Category: Film
 • Published: Thursday, 20 May 2010 23:00
 • Written by blanka
 • Hits: 7326
... prenosimo ...

ČETVRTI  FESTIVAL  ŽIDOVSKOG FILMA U ZAGREBU

Tema – Pravednici među narodima

Od 20. do 29. svibnja 2010. godine u Zagrebu se održava četvrti zagrebački Festival židovskog filma pod vodstvom predsjednika festivala, dvostrukog oskarovca, gosp. Branka Lustiga.

4 komponente festivala:

 • Filmske projekcije
 • Međunarodna filmska radionica -Talent Workshop
 • Obrazovna jutra – edukacijski programi
 • Glazbeni sadržaji
Read more: Četvrti festival...